Udarbejdet af:

P-piller

P-piller er den hyppigst anvendte metode til at undgå graviditet. Den anvendes af hver tredje kvinde i alderen 15 - 45 år. Det er især yngre kvinder der bruger p-piller, blandt de 20-25 årige er det således hver anden kvinde.

P-piller indeholder de to hormoner østrogen og gestagen. Sammensætningen af hormoner er forskellig fra mærke til mærke. Nogle p-piller har et meget lavt indhold af hormoner, uden at det går ud over sikkerheden. I alle pakker er der en brugsanvisning. Læs den grundigt inden du tager p-piller.

Hvordan virker den?
Hormonerne i p-pillen påvirker kroppen på en sådan måde, at der ikke sker nogen ægløsning og uden et æg ingen graviditet. Som en ekstra sikkerhed påvirker p-piller slimhinden i livmoderen sådan, at et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast, og endelig gør p-piller også slimen i livmoderhalsen så sej, at sædcellerne ikke kan trænge op i livmoderen. P-piller virker således på tre forskellige måder, hvorved sikkerheden bliver meget høj.

De fleste pakker indeholder 21 piller. Når man starter på p-piller, tages den første pille på den dag hvor menstruationen begynder og herefter 1 dagligt, indtil pakken er tom. Så holdes der en pause på 7 dage, hvor der normalt kommer en menstruation og så startes på en ny pakke.
P-pillerne virker allerede fra den første pille.

Nogle pakker indeholder 28 piller, med 21 normale p-piller og 7 pausepiller. Nogle kvinder finder, at de har lettere at huske at begynde på en ny pakke, når de ikke holder pause med at tage piller.

For at huske p-pillen er det klogt at tage den på samme tidspunkt hver dag for eksempel om morgenen, når der børstes tænder.

Sikkerhed
Hvis kvinden tager en p-pille hver dag, er der næsten 100 % sikkerhed for, at hun ikke bliver gravid. Glemmes en p-pille, skal den tages så hurtigt som muligt - også selvom det betyder at man skal tage 2 piller på samme dag. Er der gået mere end 36 timer fra sidste pille, kan man ikke regne med at være beskyttet mod graviditet frem til næste menstruation. Der skal da bruges anden beskyttelse.
Hvis kvinden kaster op mindre end 3 timer efter, at hun har taget sin p-pille, skal der indtages en ny.

Ulemper
• Kvinder kan få forhøjet blodtryk ved brug af p-piller, men det er meget sjældent. Skulle kvinden få forhøjet blodtryk, kan hun blot ophøre med p-pillerne, så bliver blodtrykket normalt igen.
• Et mindretal oplever en let vægtøgning. Vægtøgningen skyldes ikke fedt, men derimod vand og forsvinder igen når kvinden ophører med at tage p-piller.
• Der er påvist en sammenhæng mellem p-piller og blodpropper i hjernen, hjertet, lungerne og ben. Risikoen er uden betydning hos de unge kvinder, men stiger med alderen. Enkelte kvinder oplever humørsvingninger ved brug af nogle men ikke alle p-piller.
• Pletblødninger, kvalme, brystspænding og hovedpine forekommer. Generne forsvinder normalt efter 2-3 måneders brug af p-piller.
• P-piller beskytter ikke mod kønssygdomme. Har kvinden skiftende partnere, er det nødvendigt at bruge kondom sammen med p-piller.
• Risikoen for brystkræft er let øget. Et forhold der er uden betydning for yngre kvinder, hvor brystkræft meget sjældent forekommer. 

Fordele
• Næsten 100 % sikkerhed.
• Virker fra første pille.
• Blødningerne bliver svagere og mindre smertefulde.
• Risikoen for kræft i livmoderen og æggestokkene er væsentligt nedsat.

Læs videre om Mini-piller